Jeoradar Sistemleri
Jeoradar yeraltı görüntüleme cihazı olarak tanımlanabilir. Kullanıldığı çok sayıda mühendislik alanı olduğu gibi inşaat mühendisliğinde de son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Jeoradar sistemlerinin kullanımı ile mühendisin yer altında görmeyi istediği her şeyi kazı yapmadan görme olanağı sağlanmakta. Bu sistem sayesinde oldukça yüksek maliyetler getiren kazı çalışmaları azaltılmış hatta bazı durumlarda tamamen engellenmiş oluyor.
Jeoradar Sistemleri Nasıl Çalışıyor?
Jeoradar sistemlerinin çalışma şekli aslında oldukça basit. Yer üstünde kullanılan bu sistemler ile yer altına elektromanyetik dalgalar gönderiliyor. Gönderilen elektromanyetik dalgaların yeraltındaki hareketi büyük önem taşıyor. Çünkü bu dalgaların hareket halinde iken yer altında çarptığı cisimler önem arz ediyor. Çarptığı cisimlerin sertlik derecesine göre bir elektromanyetik dalga grafiğinin elde edilmesi sağlanıyor. Çünkü sistem tüm frekansları kaydediyor. Elde edilen grafik üzerinden yer altında bulunan cisimlerin ne olduğu ve sertlik derecesi tespit edilmiş oluyor. Bu sistem sadece toprak zeminlerde kullanılmıyor. Taş, kaya ya da beton zeminlerde dahi uygulanması mümkün. Hatta tarihi kalıntılar arasında toprak altında gömülü halde bulunan olası tarihi eserlerin yeryüzüne çıkarılmasında da kullanılan bir yöntem.
Jeoradar Hangi Mühendislik Alanlarında Kullanılıyor?
Jeoradar sistemleri son günlerde yaygın olarak inşaat mühendisleri, mimarlar ve arkeologlar kullanmakta. Bu sistem sayesinde yeraltındaki sorunlar tespit edilerek yapının güvenliğini sağlamak hedeflenmekte. Öyle ki yapının temelinin statik açıdan öngördüğü olası sorunların tespiti, yer altı sularının yapıya etkisinin yanında yeni yapılacak proje ve şehir planlaması işlerinde de kullanılabilmekte. Şehir planlamasında kullanılmasının nedeni zeminin yapılaşmaya uygunluğunun tespiti için olmakla beraber tehlikeli zeminlerin de tespiti sağlanmış oluyor. Yeni yapılacak projelerde de benzer amaçla kullanılmakta olup yapı inşaatına henüz başlamadan karar almak için önem arz etmekte. Öyle ki inşaat yapılması planlanan arsanın zemin yapısı bu yolla tespit ediliyor. Bu sayede yapılacak temel tipi ve yapı modeli ortaya çıkarılıyor. Ayrıca son yıllarda yaygın olarak mimari çalışmalarda da kullanılmakta. Özellikle restorasyon gereken tarihi yapılarda bu uygulamaya rastlamak mümkün. Yıllarca ayakta kalmayı başarabilmiş yapıların röntgenini çekmek gibi düşünülebilir. Jeoradar sistemler yardımıyla tarihi yapının statik açıdan ortaya çıkmış problemlerinin sebepleri araştırılıyor. Ve yine bu sistem aracılığıyla çözümler üretiliyor. Yapının problemli bölgesinin tespitinin yanında çözüm için hangi bölgede uygulama yapılacağına da yine bu sistem yardımıyla karar verilebilmekte.
Jeoradar Sistmelerin Faydaları Nelerdir?
Jeoradar sistemler ile önceki yıllarda geniş araştırma ve yüksek maliyet isteyen çok sayıda mühendislik işi kısa sürede çözüme kavuşturuluyor. Ayrıca zaman bakımından kazandırdığı fayda çok önem arz ediyor. Çünkü jeoradar uygulamasının kullanılmadığı bir mühendislik işinde sürprizlerle karşılaşma olasılığı doğuyor. Mühendislik işlerinde sürprizlerin büyük risk taşıdığı düşünülecek olursa jeoradar sistemler bir nevi hayat kurtarıyor. Jeoradar sistemlerinin kullanımı ile beraber özellikle inşaat mühendisliği alanında güvenli ve sağlam yapıların inşa edilmesi için olanak sağlanmış oluyor.