Yapılarda Su Yalıtımı Teknolojisi
Yapılarda su yalıtımı çalışması yapılmasının ana nedeni yapının maruz kaldığı yer altı ve yeryüzü sularına ve neme karşı yapıyı korumaktır. Bu korumayı sağlamanın farklı yöntemleri bulunmakta olup en sık kullanılanı membran teknolojisidir. Bu malzeme sayesinde sadece yeni inşa edilen yapılarda değil mevcut yapılarda hatta tarihi yapılarda su yalıtımı çalışmaları yapmak mümkündür.
Su Yalıtımı Nerelerde Yapılır?
Su yalıtımı yapının birçok bölgesinde yapılmaktadır. Öncelikle yapı yeni inşa ediliyor ise temelden itibaren yalıtım çalışmalarına başlanmaktadır. Temelde öncelikle temel betonunun üzerine uygulanır. Membran serilmeden önce öncelikle beton yüzeyi pürüzsüz hale getirilmelidir. Çünkü membran serilmesi için yüzeye yapıştırıcı sürülmelidir ki membran bu yapıştırıcı madde sayesinde yüzeye sıkıca yapışır. Yüzeye yapışan membran içindeki plastik esas ya da polimerli bitüm sayesinde yapıya suyun ve nemin yaklaşmasını engellemektedir. Bu uygulama aynı zamanda çatı da ve çok sayıda yapının çevresine kazılan drenaj sistemlerinde uygulanabilmektedir.
Kullanılan bu teknolojik ürün sayesinde yapının zaman içinde alacağı nem ve suyun engellenmesi sağlanmaktadır. Yapının en büyük düşmanı olan su ve nem zaman içinde yapının çürümesine hatta yıkılmasına neden olabilmektedir.
Ayrıca membran son zamanlarda köprülerde de sıklıkla kullanılmaya başlanmış olup sadece yeni yapım köprülerde değil eski köprülerin onarımında da kullanılmaktadır. Köprünün suyla temas eden bölgeleri belirlenerek bir analiz yapılmakta ve sonrasında hasar gören bölgelere membran serilerek suya karşı dayanıklılığı sağlanmaktadır. Onarımı oldukça güç sağlanan köprülerde bu sistemin yeni yapılan köprülere uygulanması ile birlikte sonradan yapılacak onarım çalışmalarındaki maliyetler azaltılabiliyor. Ayrıca sadece maddi açıdan değil büyük bir enerji ve güç sarfiyatının da önüne geçilmiş oluyor.
Membranın Yapıya Faydası Nedir?
Membran sayesinde yapıda su yalıtımı işlemi gerçekleştirilmekte olup eski dönemlerde basit yöntemlerle sağlanan koruma yöntemlerinin önüne geçilmiş durumdadır. Öyle ki su yalıtımı bir yapının uzun ömürlü olması için önem arz etmektedir. Zaman içinde yapının taşıyıcı elemanlarına su ve nemin girmesi ile birlikte taşıyıcı sistemlerin içinde yer alan demirlerin paslanmasına ve betonu yarmasına hatta betonu çürütmesine neden olur. Böyle durumlarda ise yapının ömrü kısalarak deprem karşısında güçlü durması engellenir. 1999 İstanbul depreminde yapılan tespitlerde hasarlı yapıların birçoğunun su ve nem yüzünden hasar gördüğü bilinmektedir. Son yıllarda çok sayıda eski yapıda ve tarihi eserlerde de kullanılan bu yöntem sayesinde zamana karşı ayakta durmayı başaran eserlerin ömrünün uzaması sağlanıyor.
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte farklı malzemelerden üretilen membranlar çok sayıda yapıda uygulanarak inşaat sektörüne fayda sağlamaktadır.